Novosti

Osvrt na studijsko putovanje “Višejezičnost i prevođenje u EU – od politike do prakse”

Sredinom listopada 2012. godine Europska komisija organizirala je studijsko putovanje u Bruxelles o temi “Višejezičnost i prevođenje u EU – od politike do prakse”, na kojem su sudjelovale prevoditeljske agencije, predstavnici udruženja i sveučilišta s područja bivše Jugoslavije, Islanda te Škotske. Profis d.o.o. bila je jedina prevoditeljska agencija iz Bosne i Hercegovine.

Cilj studijskog putovanja bio je da se njegovim sudionicima pruži prilika da nauče nešto više o praktičnim aspektima politike višejezičnosti i prevođenja na europskom nivou, kao i stvaranje platforme za interakciju između europskih institucija i drugih europskih aktera iz polja sveučilišnog obrazovanja, strukovnih udruženja i prevoditeljskih kompanija.

Manifestacija je imala za cilj i podržati i pokrenuti tržišta za jezike zemalja učesnica, a naročito potaknuti suradnju između različitih sektora i njihovu buduću integraciju u širu europsku ekonomiju.

Petodnevni program ovog studijskog putovanja uključivao je upoznavanje sa strukturom i organizacijom Europske unije i njenih institucija, obilazak Europskog parlamenta, detaljnije upoznavanje s načinom rada i obujmom posla Generalne direkcije za prevođenje (Directorate-General for Translation – DGT) te predstavljanje bitnih statističkih podataka koji se tiču prevođenja i prevoditeljske industrije.

Putovanje je, između ostalog, pružilo priliku da se upoznamo s poteškoćama s kojima se suočavaju velike europske prevoditeljske kompanije, te načinima na koje se ti problemi rješavaju ili se pokušavaju riješiti.

Zanimljivo je i značajno naglasiti to da se, u vremenu opće krize i recesije, prevoditeljska industrija u EU dobro drži; jedna je od rijetkih grana koja nije zabilježila pad. Procjene kažu da je u 2008. godini prevoditeljska industrija vrijedila oko 8,4 milijardi eura, a očekuje se da će do 2015. godine vrijednost premašiti 15 milijardi eura, što predstavlja godišnji porast od oko 10% .

Sve u svemu, ovo je bilo poučno iskustvo, u kojem smo uvidjeli da je Europska unija voljna pružiti pomoć i prenijeti znanja ljudima naše regije te da je u budućnosti priključenje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji moguće, naravno, uz mnogo napornog rada, zalaganja i zadovoljavanja brojnih kriterija.

Dario Jakovljević

Direktor

Profis d.o.o.

0