Osvrt na studijsko putovanje “Višejezičnost i prevođenje u EU – od politike do prakse”

Sredinom oktobra 2012. godine Evropska komisija organizirala je studijsko putovanje u Bruxelles o temi “Višejezičnost i prevođenje u EU – od politike do prakse”, na kojem su učestvovale prevodilačke agencije, predstavnici udruženja i univerziteta s područja bivše Jugoslavije, Islanda te Škotske. Profis d.o.o. bila je jedina prevodilačka agencija iz Bosne i Hercegovine.

Cilj studijskog putovanja bio je da se njegovim učesnicima pruži prilika da nauče nešto više o praktičnim aspektima politike višejezičnosti i prevođenja na evropskom nivou, kao i stvaranje platforme za interakciju između evropskih institucija i drugih evropskih aktera iz polja univerzitetskog obrazovanja, strukovnih udruženja i prevodilačkih kompanija.

Manifestacija je imala za cilj i podržati i pokrenuti tržišta za jezike zemalja učesnica, a naročito podstaknuti saradnju između različitih sektora i njihovu buduću integraciju u širu evropsku ekonomiju.

Petodnevni program ovog studijskog putovanja uključivao je upoznavanje sa strukturom i organizacijom Evropske unije i njenih institucija, obilazak Evropskog parlamenta, detaljnije upoznavanje s načinom rada i obimom posla Generalne direkcije za prevođenje (Directorate-General for Translation – DGT) te predstavljanje bitnih statističkih podataka koji se tiču prevođenja i prevodilačke industrije.

Putovanje je, između ostalog, pružilo priliku da se upoznamo s poteškoćama s kojima se suočavaju velike evropske prevodilačke kompanije, te načinima na koje se ti problemi rješavaju ili se pokušavaju riješiti.

Zanimljivo je i značajno naglasiti to da se, u vremenu opće krize i recesije, prevodilačka industrija u EU dobro drži; jedna je od rijetkih grana koja nije zabilježila pad. Procjene kažu da je u 2008. godini prevodilačka industrija vrijedila oko 8,4 milijardi eura, a očekuje se da će do 2015. godine vrijednost premašiti 15 milijardi eura, što predstavlja godišnji porast od oko 10 %.

Sve u svemu, ovo je bilo poučno iskustvo, u kojem smo uvidjeli da je Evropska unija voljna pružiti pomoć i prenijeti znanja ljudima naše regije te da je u budućnosti priključenje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji moguće, naravno, uz mnogo napornog rada, zalaganja i zadovoljavanja brojnih kriterija.

Dario Jakovljević

Direktor

Profis d.o.o.

0